Blog

Női Hudson pants varrási útmutató

Sziasztok!

A nagyon sikeres női Hudson pants varrási útmutatóját szeretném most közzé tenni. A kezdetekben elmondanám, hogy nagy lelkesedéssel, de csak hobbi-szinten varrok, nincsen végzettségem, de sok dolgot varrtam már meg a családomnak és ismerősöknek és egyes szabásmintákat már szinte csukott szemmel is meg tudnám varrni. Ezek egyike a Hudson-pants női és gyerekváltozata is 🙂

A szabásmintákat az alábbi linkeken lehet megtalálni:

Női Hudson pants: https://shop.truebias.com/product/hudson-pant (szponzorált tartalom)

Gyerek Hudson pants: https://shop.truebias.com/product/mini-hudson-pant (szponzorált tartalom)

A gyerekminta méretezését jónak találom, de a női mintánál a mérettáblázat szerinti mérettől egy mérettel kisebb kiszabását javaslom mindenképpen. Ha valaki vékonyabb az átlagnál, lehet, hogy kettő számmal kisebbet kell kiszabni.

Szükséges dolgok:

 • Szabásminta
 • Mindeképpen 4 irányban elasztikus anyag (bármilyen fajta jersey vagy futter kiváló)
 • Harmonizáló cérna
 • Olló, gombostű, ha szeretnének ringlit a derékpántba tenni akkor 2db ringli alátéttel valamint ringli beütő
 • Gumi
 • Ha ringli van a derékpántban akkor zsinór és zsinórvég, de ez opcionális

Varrási útmutató:

 1. A szabásmintát másold ki a csatold PDF file-ból, helyezd rá az anyagra és szabd ki. Az összes apró becsípést javaslom, hogy jelöld be a szabásmintán és csípd be az anyagon, mert amikor majd illeszted össze a rétegeket nagy segítségedre lesznek 🙂

2. A legkisebb téglalapot, most én zseb díszcsíknak fogom hívni, hosszanti irányban hajtsd félbe és vasald le.

3. A félbehajtott díszcsíkot helyezd rá a kisebbik zseb részre, színre színt természetesen és ha magabiztos vagy magadban, akkor csak gombostűzd össze őket, ha nem akkor nyugodtan férceld össze a rétegeket.

(Én ezen a nadrágon szinte mindent lockkal varrok, de ha nincs interlock varrógéped, akkor varrd össze a rétegeket és a szélüket cikk-cakkold el 🙂 )

4. Helyezd rá az összetűzött vagy összefércelt zsebet a nadrág eleje részére. Itt vigyázz, hogy a helyes oldalra tedd rá a zsebet. Ha a szabásmintáról az eleje részen és a zseb részen felül és oldal a kis becsípéseket berajzoltad a mintára, valamint az anyagot is becsípted mindenütt,akkor nagyon könnyen összeilleszhetőek a rétegeket. Példa az egyik becsípésre:

Tehát színre színt a zsebet ráhelyezzük a nadrág eleje részére, összegombostűzzük és összevarrjuk a rétegeket.

5. A zsebet az eleje rész hátoldalához visszahajtjuk és a varratot szépen átgőzölve levasaljuk . Ez a zsebvarrás letűzzük és javaslom, hogy ikertűvel vagy ha van fedőző akkor azzal. Az enyém fedőzővel van, de az ikertű is ugyanilyen szép varratot készít.

6. Most a zseb részt hajtsd ki.

És helyezd rá a másik zseb részedet, színre színt.

Gombostűzd össze.

Majd vardd össze a rétegeket.

7. Az elkészült zsebet hajtsd vissza az eleje rész hátoldalára, figyelve, hogy az összes becsípés illeszkedjen egymásra.

Gombostűzd össze a rétegeket, ha bizonytalan vagy, akkor inkább felül és oldalt férceld össze a rétegeket, hogy biztosan a helyükre kerüljenek.

A zseb így elkészült 🙂 ez volt a legnehezebb rész szerintem 🙂

8. Most pedig a 2 eleje és 2 hátulja részt össze is tudjuk varrni. Helyezd rá az eleje részre a hátulja részt, színre színt megint és ügyelve az összes becsípésre, hogy tökéletesen illeszkedjenek a részek egymásra.

Varrd össze a rétegeket mind a kettő láb részen.

9. Amikor készen vagy, a varratokat gőzöld át megint vasalóval (a képen a jobb oldali lábrész nincs vasalva még és látszik is a különbség), majd az egyik lábrészt fordítsd ki, hogy a színe kifelé legyen.

10. A kifordított részt most csúsztasd bele nem kifordított részbe, illeszd össze az üleprészen az összes becsípést, hogy a rétegeket megint tökéletesen illeszkedjenek. Így össze tudod már varrni az üleprészt is 🙂

Tádám! fordítsd ki a nadrágot és gőzöld át vasalóval az összes varratot megint és a nadrág fő része készen is van.

11. Most már a bokapántot is elkezdhetjük varrni. Vedd elő a kiszabott 2 db bokapántot, hosszanti irányban hajtsd félbe őket, vasald le és varrd össze a rétegeket.

Most megint hajtsd félbe a pántot, úgy hogy a színe kint legyen és vasald le megint a pántot.

Csúsztasd rá a pántokat a nadrágod aljára. Itt a bokapánt varrata a nadrág szárának belső varrásához legyen illesztve és pontosan, ne csússzon el, mert az úgy nem szép.

Gombostűzd össze a rétegeket és varrd rá a bokapántot a nadrág aljára.

Amikor készen vagy, a varratot mindenképpen gőzöld át.

És készen is van a gyönyörű bokapánt már csak a derékpánt és kész is vagyunk 🙂

12. Most jön a derékpánt 🙂 ha nem akarsz ringlit a derékpántba beletenni, akkor azokat a lépéseket természetesen hagyd ki.
Vedd elő a kiszabott derékpánt részed, hajtsd hosszában ketté, gőzöld le vasalóval és a szélét varrd össze. Elnézést, de ezt a folyamatot nem fotóztam, de teljesen megegyezik a bokapánt folyamatával eddig.
Az összevarrt pántot most széltében hajtsd ketté, gőzöld le és meg is van az előkészített derékpánt. (aki nem ringlizik, akkor innentől kezdve a következő lépéseket hagyja ki).

Ringlizés:

Szükséges felszerelés: 2 db ringli alátéttel, valamilyen ringli beütő alkalmatosság (itt most a képen a Prym benyomó és lyukasztó van, de ollóval is ki lehet csípni a ringlinek a helyet amúgy, én egy kínai olcsó, a kis piros ringli benyomót használok amúgy 🙂 ) és opcionálisan egy kis vetex darabocska.

Futterbe nekem nem szükséges a vetex felvasalása, de passzéhoz, jersey-hez mindenképpen!!!.

Akkor vegyük a 2db kis vetex darabocskát és vasaljuk fel a pántunk hátoldalára.

Én a szín oldalán bejelöltem a ringli helyét (3 cm a derékpánt aljától és 3,5 a derékpánt közepétől.

Bocsánat alig látszik, a hátoldalon kellett volna, de már nem úgy csináltam 😀

Most vagy a Prym lyukasztóval, vagy ollóval megcsináljuk a ringlinek a lyukat.

A ringli felső, nagyobb részét a szín oldalba behelyezzük.

A hátoldalába pedig a ringli alját.

És most erőteljesen, de mégis óvatosan, a ringlivet összenyomjuk (vagy beütjük, mert sok embernek beütője van).

Itt a baloldali ringlin látszik, hogy egy kicsit túl erősen nyomtam össze őket és egy kicsit be is nyomódott a ringli. Gyakorlattal mindenki tudni fogja milyen erőt kell kifejteni pontosan 😀 de mint látható ezt el is lehet felejteni és jól megnyomni 😀 Hátul is látszik, hogy milyen erősen nyomtam.

A vetexet a jobboldali ringlinél direkt vasaltam arrébb, hogy látható legyen, hogy a futterben vetex nélkül is szépen megáll a ringli (jerseyben és passzéban már nem!!!)

Ezzel készen is van a ringlizés, aki nem ringlizett az innentől olvassa tovább.

A felbéhajtott, levasalt derékpántukat ráhelyezzük a nadrágunkra, megint figyelve az illesztési pontokra és arra is hogy a zsebek szépen a helyükön legyenek és ne lógjanak bele a derékpántukba.

És most összevarrjuk a sok rétegeket, tényleg inkább lassabban, de pontos legyen 🙂 A végén nem varrjuk össze teljesen a rétegeket, hanem hagyunk helyett a guminak, hogy be tudjuk fűzni.

Én biztostűvel most fekete gumit fűzök bele a derékpántba és amikor végeztem összevarrom a gumivégeket figyelve arra, hogy a gumi belül a pántban ne legyen elcsavarodva.

A gumit aztán szépen elosztlatjuk a pántban és a kis lyukat is bevarrjuk, amelyet a guminak szabadon hagytunk.

A nadrág tulajdonképpen készen is van 🙂 ha használták ringlit, akkor a lyukon vezesd be a zsinór.

A zsinór végét egyszerűen elkötheted vagy egy zsinórvéget tehetsz a végére.

És készen van a nadrágod 🙂

Gratulálok!

2 thoughts on “Női Hudson pants varrási útmutató”

 1. Kedves Zsuzska!
  Csodálatosan magyarázol!
  Részletesen,türelmesen,kitérve minden apró részletre…én is csak hobbivarró vagyok,de a Te leírásod alapján biztosan belevágok majd egy-két nehezebb feladatba is😊
  Köszi,hogy vagy és szívből gratulálok a fejlődésedhez!❤

Vélemény, hozzászólás?

X
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresVissza a Shop-ba,