Blog

Ringli beszerelési útmutató

Ebben az ismertetőben külön kiemelem a ringlik beszerelését például nadrág derékpántjába vagy éppen kapucnik zsinórbujtatójába.

Felhasználásuk nagyon sokrétű, de sokan félnek tőlük, mert azt gondolják, hogy nehéz őket beütni az anyagba vagy túl sokat kellene anyagilag rászánni.

Ami tulajdonképpen kell a ringli beütéséhez, az egy fogó, amellyel a 2 db ringli alkatrész az anyagba össze tudod nyomni.

Erre kiváló példa a Prym love termék. Ezzel egyszerűen tudsz lyukat tenni az anyagba, valamint a ringliket is kiválóan össze tudod vele nyomni. Ez az eszköz amúgy patentozásra is remek alkalmatosság.

A kínai weboldalakon temérdek hasonló fogót lehet kapni amúgy, viszonylag olcsón. Nekem van innen fogóm és van Prym-em is és én a kis kínait használom. Ezzel ugyan nem tudok lyukasztani (azt egy szabóollóval simán csak becsípem az anyagba), de valahogy én ezt szoktam meg, jobban rááll a kezemre.

Lehet még kalapáccsal és ringli beütő fém alkalmatossággal is beütni a ringlit.

Készleten van ilyen a webshopban, de ebből is sok fajta létezik, érdemes rákeresni a Google-ban. A ringli mérete is nagyban befolyásolja a beütő szerkezetet, mert pl egy 3cm átmérőjű ringlit nem tudunk egy max 1cm-es átmérőjű fogóval vagy beütővel beütni az anyagba.

Vetex vagy egyéb merevítések alkalmazása

Nagyon vékony vagy nagyon elasztikus anyagokba szükség van valamilyen merevítő használatára. Ezt vagy az anyag fonákján bevasaljuk,lásd képen

vagy az anyag színén valamilyen műbör vagy bőr díszitő elemet is alkalmazhatunk, lásd képen (forrás: Textiloázis zárt csoport, Maczinkó Edina munkája)

Én ha jerseybe akarok ringlit tenni akkor 90 grammos felvasalható vetexet, ha passzéba akarok akkor felvasalható táskamerevítő használok. Egyedül futterbe nem szoktam semmilyen merevítést használni.

Ringli felhelyezése:

Szükséges felszerelés: 2 db ringli alátéttel, valamilyen ringli beütő alkalmatosság (itt most a képen a Prym benyomó és lyukasztó van, de ollóval is ki lehet csípni a ringlinek a helyet amúgy, én egy kínai olcsó, a kis piros ringli benyomót használok amúgy 🙂 ) és opcionálisan egy kis vetex darabocska.

Akkor vegyük a 2db kis vetex darabocskát és vasaljuk fel a pántunk hátoldalára.

Én a szín oldalán bejelöltem a ringli helyét (3 cm a derékpánt aljától és 3,5 a derékpánt közepétől.

Bocsánat alig látszik, a hátoldalon kellett volna, de már nem úgy csináltam 😀

Most vagy a Prym lyukasztóval, vagy ollóval megcsináljuk a ringlinek a lyukat.

A ringli felső, nagyobb részét a szín oldalba behelyezzük.

A hátoldalába pedig a ringli alját.

És most erőteljesen, de mégis óvatosan, a ringlivet összenyomjuk (vagy beütjük, mert sok embernek beütője van).

Itt a baloldali ringlin látszik, hogy egy kicsit túl erősen nyomtam össze őket és egy kicsit be is nyomódott a ringli. Gyakorlattal mindenki tudni fogja milyen erőt kell kifejteni pontosan 😀 de mint látható ezt el is lehet felejteni és jól megnyomni 😀 Hátul is látszik, hogy milyen erősen nyomtam.

A vetexet a jobboldali ringlinél direkt vasaltam arrébb, hogy látható legyen, hogy a futterben vetex nélkül is szépen megáll a ringli (jerseyben és passzéban már nem!!!)

Ezzel készen is van a ringlizésünk, örüljünk neki 🙂

One thought on “Ringli beszerelési útmutató”

Vélemény, hozzászólás?

X
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresVissza a Shop-ba,