Blog

Szabás-varrás projektorral

Goiteinné Dezséri Dóra tollából – köszönjük neki 🙂

Hogy mi??? – Biztosan sokatok fejében ez az első kérdés, ami megfogalmazódott a cím láttán. Pedig nem csalás, nem ámítás, megérkezett a projektoros varrás!

Ismerős az alábbi szitu? Beleszeretsz egy anyagba, egy vagyonért megveszed, hazaviszed, kimosod, sok-sok napig simogatod. Aztán, mivel nem akarod elrontani, nem próbálkozol, inkább biztosra mész, beruházol egy szabásmintára. Amikor pedig nekilátnál, szembesülsz vele, hogy ennek bizony mind a 46 oldalát ki kell nyomtatni/át kell rajzolni. Úgyhogy inkább hagyod a fenébe az egészet, és elrakod a szekrénybe a többi csodás anyagod közé. Ennek most vége! Vége a rengeteg papírhulladéknak, a töménytelen celluxfogyasztásnak, az órákon át földön térdeplésnek, vagdosásnak. Ha rászánod magad, és nekiugrasz a projektor-projektnek, időt, nyersanyagot és idegszálakat fogsz spórolni, és nem is keveset! Na de hogyan?

Nagy levegő, kis angoltudás

Először is az egészhez kelleni fog egy minimális angoltudás, ugyanis az a Facebook-csoport, ahol a guruk tanyáznak, a Projectors for sewing nevű angol csoport, ahová az első dolgod lesz jelentkezni. Itt sok-sok olvasás vár rád, de megpróbálom itt röviden összefoglalni a lényeget, illetve szükség esetén fordulhattok hozzám segítségért.

A projektoros szabás lényege az, hogy fogsz egy projektort és felszereled magasra (ezt többféleképpen megteheted, erre később térek ki) úgy, hogy az lefelé nézve egyenesen az anyagodra vetíti a kívánt szabásmintát, így papíralapú minta nélkül azonnal a szabással kezdheted a projektjeidet. Gyanítom, ez a mondat több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, úgyhogy lépjünk is gyorsan tovább.

A bőség zavara

A legeslegfontosabb kérdés, hogy milyen projektort válassz. Ez a döntés tart a legtovább, van, aki heteken, hónapokon át inspirálódik, olvasgat, felmér, lemér, tipródik. Az alapvető szempontok, amiket figyelembe kell venni, az alábbiak:

 1. Felbontás: oké, nem filmezésre fogod használni, de azért kell, hogy a felbontás második értéke minimum 720 legyen, azaz alsó hangon HD, különben a kivetített vonalak, feliratok nem lesznek élesek és pontatlanok lesznek a mintáid.
 2. Throw ratio: vagyis, hogy a projektor milyen távolságra tud jó minőségben vetíteni. Ez azért fontos, mert valószínűsíthető, hogy nem egy 15 méter belmagasságú szobában fogsz szabni, így a projektorodnak a plafon/konzol és az asztalod/padlód közti távolsággal kell megküzdenie, ami jó esetben maximum 2-3 méter. Ezért nagyon ki kell találnod, hova fogod felszerelni a kicsikét, és le kell mérned pontosan a távolságot a leendő helye és a vízszintes felület közt, amin vágni fogsz. Szerencsésebbek azok, akiknek van nagy szabóasztaluk és hozzá megfelelő belmagasságuk. Nekem egy ultra alacsony padlástér, és ezáltal a padló jutott, mert az asztalom és a projektor között kisebb a távolság, mint 1 méter, de így is szuperjól működik a dolog.
 3. Csatlakozás: a projektorodat tudnod kell csatlakoztatni a laptopodhoz. Vannak projektorok, amik wifin is tudnak kapcsolódni, de előfordulhat, hogy szükséged lesz valamilyen kábelre (HDMI/VGA/USB). Ezért figyelembe kell venned a hely- és projektorválasztásnál azt is, hogy hol fogod tudni a 220-hoz csatlakoztatni az eszközeidet, illetve hol tudod felállítani a számítógépet, ami csatlakozik a projektorhoz.  Ha wifis projektort veszel, tudod a telefonodhoz vagy tabletedhez is csatlakoztatni, de az több szempontból sem szerencsés.
 4. Fényerő és egyéb állíthatóságok: minél több mindent tudsz beállítani a projektorodon, annál könnyebb lesz vele dolgozni. Fényerő, dőlésszög, képernyőforgatás, ezek mind-mind megkönnyítik a dolgodat.
 5. Ár: itt is igen nagy a szórás, függ a felbontástól is, de leginkább attól, melyik milyen távolságra vetít legjobban, illetve hogyan csatlakozik a számítógéphez. Az alja 30 ezer Ft körül van, a teteje… nos hát, az valahol az egekben. Azt érdemes kiszámolni, hogy mennyi papírt, tintát, celluxot, Burdát vettél már a szabásmintáidhoz…

MacGyver, jelentkezz!

Oké, megvan a projektor, most hogyan tovább? Jó eséllyel már tudod, hol lesz a helye, így a családban fellelhető ügyes kezű férj/apuka/tesó/varrómami feladata lesz, hogy felszerelje. Ezt többféleképpen megteheted, hozzátartozó konzol segítségével vagy egy külön állványra csavarozva. Van olyan projektor is, amit egy kis talapzatra erősítve közvetlenül az asztalod mellé állíthatsz, annyira rövid a vetítőkéje. Ha nem tudod fix helyre szerelni, egy mozgatható állvány is megteszi, de ennek igencsak sok hátulütője lesz a kalibrálás során. (1. és 2. kép)

1.kép
2.kép

Kalibrálás: essünk túl rajta

Na igen, a legmacerásabb része az egésznek a kalibrálás. Tegyük fel, hogy megvan a helye, fel van fúrva, be van dugva, bekapcsolod, zúg, hurrá! Itt jön a képbe újra a Projectors for sewing csoport, ahol a fájlok között megtalálod a kalibráláshoz a segédletet. Ez így néz ki (3. és 4. kép):

3.kép
4.kép

Ezt a képet kell megnyitnod Adobe-ban (tehát semmilyen különleges program nem szükséges hozzá), és rávetítened a vágólapodra, majd addig-addig állítgatnod a programban a zoomot, amíg a méretek tökéletesen, de legalábbis 99%-ban stimmelnek a vágólapodon feltüntetett méretekkel. (Vigyázat! Figyelj rá, hogy melyiket nyitod meg, mert van egy, ami centiméterekben kalibrálható, és van egy, ami hüvelykben!) Itt bizony a tizedesjegyekkel kell játszani, ami idegőrlő lehet. Viszont ha fix helyen használod a projektort, akkor jó eséllyel ezt egyetlen egyszer kell megcsinálnod, utána már elég lesz egyszer-egyszer rácsekkolni, hogy nem állítódott-e el valamitől.

Innentől rád szabták az egészet!

És ha ezzel megvagy, kezdhetsz szabni. Megnyitod Adobe-ban a szabásmintádat, beállítod a segédlettel bekalibrált zoomot rajta, kiteszed teljes képernyőre, és már szabdalhatsz is! Ugye milyen szuper? (5. és 6. kép)

5.kép

Itt is érdemes súlyokat használni, hogy az anyag ne csúszkáljon el. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy egy nagy fémlapot tesznek a vágólap alá és mágnesekkel rögzítik az anyagot, de a legegyszerűbb, otthon fellelhető súlyok is megteszik (pl. konzervek vagy nagyobb kövek). (7. kép)

7.kép

Amit tehát érdemes a projektoros varráshoz beszerezned az egy fali/mennyezeti konzol, egy óriás vágólap (60×90-nél kisebbet nem érdemes venni) és egy jó körkés, sok-sok extra pengével. Mert ha egyszer megtapasztalod, milyen projektorral dolgozni, nem fogsz tudni leállni. Rengeteg cég már automatikusan csatolja a megvásárolható szabásmintáihoz az úgynevezett „projector file”-t, amivel semmi dolgod nincs, azonnal vetítheted. Ráadásul már szinte az összes szabásmintában rétegekben vannak a méretek, így elég azt az egy méretet kivetítened, amit szabni szeretnél. Érdemes felkutatni ezeket a cégeket, mert a szuper minták mellett részletes varrási útmutatót is kapsz. A teljesség igénye nélkül, íme, az én kedvenceim, ahol szinte mindent megtaláltok projektorra alakítva: Made By Jack’s Mum – MBJM, Ellie and Mac, Peek-a-Boo Pattern Shop, Simple Life Patterns, Stitch Upon a Time, Patterns for Pirates.

Remélem sikerült megválaszolnom pár kérdést, de ha bármit kifelejtettem vagy nem világos, írjatok bátran, megpróbálok segíteni. (e-mail-címem: dezseri.dori@gmail.com) A képek a saját próbálkozásaim közben készültek. (8. kép)

Vélemény, hozzászólás?

X
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresVissza a Shop-ba,